Немският език изгуби най-дългата си дума

Дарик Радио, 4 юни 2013

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1095538

Немският език изгуби най-дългата си дума след промяна в закон, съобразена с европейските регулации.

 

Думата Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz, която означава „Закон, делегиращ наблюдението на етикетите на говеждото месо„, беше въведена през 1999 година в провинция Мекленбург-Предна Померания. Тя беше отменена след промени в европейските регулации относно изследването на едрия рогат добитък, пише БГНЕС.

Немският език е известен със съставните си думи, често описващи явления от правото или науката. 63-буквената дума се появи в резултат на усилията за справяне с болестта Луда крава и получи съкращението RkReUAUG, което също е достатъчно оплитащо езика. Но с прекратяването от ЕС на изследванията на здравия едър рогат добитък в кланиците тази дума стана ненужна.

Сега езиковедите търсят новата най-дълга дума в немския език. Сред претендентите е думата Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, която означава „Вдовицата на капитана на параходна компания по Дунав“. Експертите обаче отбелязват, че такива дълги думи се използват толкова рядко, че е малко вероятно да бъдат включени в стандартния речник на немския език.

Най-дългата дума в речника е Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung и означава „Автомобилна застраховка „Гражданска отговорност“.


%d блогъра харесват това: