Една добра инициатива: Споделен опит и успехи по интернационален проект

Снимка2412

Международният проект „Мир у дома, мир по света“ е с участието на България, Белгия, Испания, Италия, Турция.

От НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“  по проекта участваха в международни пътувания 18 ученици и 5 учители

/Албена Узунова, Елица Илиева, Бонка Ичкова, Даниела Китова, Марин Митов/. В проекта бяха включени общо 100

ученици и 20 учители и непедагогически персонал от НХГ.Снимка2413

Свои лични впечатления от пътуването в различните държави пред учителския колектив споделиха Ангел Вакадинов от 10 д, Екатерина Анкелова от 10 а, Ивана Гергова от 11 г.

Снимка2416

Учителският колектив бе възхитен от презентационните умения на учениците, от умението им да откриват ползите и да правят изводи от  реализираните цели. В проведения конкурс за лого на проекта победител се оказали учениците от Испания. Но всички инициативи, състезания, конкурси като цяло укрепнали самочувствието и повишили мотивацията на учениците за работа в училище.

Снимка2419

Учителският колектив на НХГ стана съпричастен на вълнуващи снимки от Валверде дел Камино, Испания, 10-15 март 2014 година, Палермо, Италия, 20-24 май 2014 година и особено тези от България и Благоевград при посещението на чуждестранните гости от 6 до 10 октомври 2014 година, когато българското пословично гостоприемство бе сърдечно проявено. Гостите видяха забележителности в Благоевград, Мелник, Сандански, София, Рилски манастир, докоснаха се до българските ритуали и традиции, включиха се в изработване на мартеници.

Снимка2424

Храната, архитектурата, забележителностите – това основно е впечатлило нашите ученици в проекта. Но също сърдечността на взаимоотношенията и създадените приятелства. Господин Митов ги подсети и за грижата към посадените по проекта млади дръвчета на мира в двора на гимназията.

Снимка2427

Ивана Гергова от 11 г  обобщи впечатления за посещението в Трабзон, Турция, 6-10 октомври 2015 година.

Храната, чаят, архитектурни паметници /манастир/, танци и песни, разговорите на турски, български и английски са част от незабравимите проектни емоции.

Снимка2423

Учителският колектив с удоволствие забеляза възхищението и емоциите на учениците при работата им по проекта. Впечатления от ресторанти и хотели, от градове на море или в равнина, от чуждоезична култура и начини на поведение, от спечелени състезания/например по рисунки-графити/, от вечери, посветени на родината, от училищни дворове и морски брегове. Впечатления, споделяни многократно със съучениците. Незабравими мигове, помогнали за израстването в многоликия многоезичен свят, в който „И ние сме дали нещо – мир“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: