Първият германец в Космоса

Днес, 16 март 2017, в заниманието по проекта „Твоят час“ се запознахме с възможността да се информираме за актуални теми, свързани с Германия чрез информационния бюлетин на Посолството в София.

Например бюлетин № 10 от 16.02.2017 г. информира за живота на първия германец в  Космоса. Зигмунд Йен стартира на 26 август 1978 г. с ракета от руския космодрум Байконур заедно със съветския космонавт Валери Биковски. Той остава в Космоса  7 дни, 20 часа и 49 секунди. Зигмунд Йен е обиколил  планетата 125 пъти. На борда той е извършил много експерименти, направил е много снимки на Земята и е печатал специални пощенски марки.

„В продължение на една седмица слънцето изгрява и залязва по 16 пъти на ден“, пише Зигмунд Йен. /“Преживяването Космос, 1983/.

Зигмунд Йен бил избран за космическия полет като летец изтребител от Народната армия на ГДР.  Със себе си на борда можел да вземе само един килограм личен багаж. Той избрал пощенска картичка с църквата в родния си град. Носел и подаръци за колегите космонавти, както и фигурка на телевизионния Сънчо.

Днес Зигмунд Йен живее в Щраусберг край Берлин. Обича да почива във вилата си в родното си място Моргенрьоте-Раутенкранц.

Улф Мерболд е вторият германец, който лети в Космоса. Това става през 1983 г. И двама са от Фогтланд. Йен е от саксонската част, а Мерболд от тюрингската. На 13.02.2017 г. Йен е станал на 80 години, а Мерболд е на 75 г. Двамата са приятели.

Нашето ученическо портфолио е изпълнено с перфектни описания на заниманията ни по проекта.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: