3 октомври – Национален празник на Германия

Ден на германското обединение

Учениците, които изучават немски език, могат да прочетат в оригинал обръщението на Хайко Маас, министър на външните работи на Германия, по повод националния празник на Германия:  тук

От 28 години Германия е отново обединена в демокрация и свобода. Предизвиканото от студената война политическо разделение е преодоляно вече от почти три десетилетия.  Тогава това бяха преди всичко смели гражданки и граждани в Източна Германия, които събориха стената между изтока и запада. Но голяма заслуга имаха нашите партньорски държави. Без тяхното доверие в едно мирно и позитивно развитие на обединена Германия в Европа германското единство нямаше да е възможно.

И тази година много държави ни оказаха голямо доверие. През юни Германия бе избрана от повече от 180 държави за не постоянен член за две години в Съвета за сигурност (VN). За нас това доверие на обществото на народите е заявка да продължим с нашите партньори с цялата ни сила да допринасяме за мира и сигурността в света. Това е възможно само в рамките на един базиран на правила международен ред. Един истински мултилатерализъм не трябва да циментира правото на по-силния, а трябва да създава честни условия за всички. Ние искаме да работим заедно за мултилатерализма тук в един  алианс, отворен за всички заинтересовани.

Светът на 21 век, който е характеризиран с нарастващи взаимни зависимости, изисква от нас да преодолеем капсулирането си. Дори  националистически и популистически течения да се възраждат сега: правилно и възможно е да се противопоставяме. В средата на 80-те години никой в разединена Германия нямаше да счита за възможно падането на Берлинската стена, но ето – тя падна няколко години по-късно.

И днес ние работим по това да преодоляваме разцепление  в Европейския съюз и с нашите партньори в цял свят, да изграждаме мостове при противоречия, да допринасяме за решаване на кризи и конфлити по цял свят и да подкрепяме човешките права и правовите държави.

Една поука от германското обединение е тази, че истинският напредък никога не може да се случи в самостоятелен ход. Ние сме и оставаме свързани един с друг. И това е добре.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: